Kvalifikace na MČR v disciplínách TFA PDF Tisk Email
Napsal uživatel Pepík   
Úterý, 19 Duben 2016 08:36

 

Že sousední OSH Kutná Hora pořádá jarní běh na rozhlednu Vysoká jsme si již zvykli. Letos jim byl ale svěřen úkol, v němž běh na rozhlednu měl hrát pouze závěrečnou náročnou epizodu.

 

Pro účast na MČR Sdružení hasičů bylo letos rozhodnuto v našem kraji uspořádat kvalifikaci. Uskuteční se ve dvou kolech, z nichž první se odehrálo na Vysoké v sobotu 16.4. a druhé bude na podzim na Rakovnicku. Z našeho sboru se rozhodl kvalifikace zúčastnit Honza Uher se zkušenostmi z ovčáreckého železného hasiče a to jako jediný zástupce našeho okresu. V kategorii do 35 let bojoval proti patnácti dalším soupeřům a klání to bylo velmi náročné. Na kvalifikanty čekala trať na níž museli zapojit na stroj a roztáhnout dva proud B, následovalo balení dvou hadic B a umístění do připraveného boxu, pak 80 úderů šestikilovou palicí do tzv. hammerboxu, následovaný přesunem 20 kg závaží tunelem. Již to byl pro zúčastněné borce slušný zápřah, ale po té absolvovali asi nejnáročnější disciplínu, přesun osmdesátikilogramové figuríny předepsaným způsobem na vzdálenost 40 m. Když závodník překonal i tuto etapu, čekalo jej přeskočení dvoumetrové bariéry s rozběhem do kopce, což se ukázalo jako kritický bod celé trati. Po něm čekal závodníka ještě přenos dvou dvacetikilogramových závaží na vzdálenost 20 m a na závěr výstup na rozhlednu, což se po takovém vyčerpání prakticky nedalo zvládnout pod minutu. Nutno podotknout, že celé martyrium absolvoval každý účastník v zásahovém obleku s přilbou a lahví od dýchací techniky na zádech.

Skvěle připravený závod pod taktovkou OSH Kutná Hora nabídl skvělou podívanou navíc erudovaně a velmi pěkně komentovaný Pavlem Kardou. Vzhledem k náročnosti trati nejspíše nepřekvapí, že řada závodníků nedokončila, ale i tací byli po zásluze odměněni potleskem. S tratí se nejlépe popral hned první závodník, Jaroslav Říha z Kostomlátek s výborným časem 6 minut a necelých 11 sekund. Náš favorit se z tratí pral neobyčejně srdnatě, bylo vidět, že má dost sil a ve skvělém čase překonával jednu nástrahu za druhou. Jako u mnoha dalších ukázala se nejzrádnější bariéra. Po velmi namáhavém přesunu figuríny neměl náš reprezentant dost hbitosti na její zdolání. Honza ale nevzdal a na několikátý pokus se přes překážku přeci přenesl. V tu chvíli bylo jasno, že bez problémů dokončí a to dokonce v solidním čase. Nakonec mohl slavit třetí místo, které dává velké naděje na případný postup. Za zkušeným vítězem zaostal o půl minutky, což bylo zhruba zdržení na bariéře a je vidět, že se může rovnat s nejlepšími.

Úspěch člena našeho sboru byl zážitek jistě nejsilnější, ale pěknou podívanou předvedli i borci nad 35 let. Kategorie se zúčastnili pouze čtyři závodníci ovšem vesměs zkušení. Všichni z nich dokončili a někteří s časem, s nímž se rovnali mladším soutěžícím.

O soutěži se psalo i na webu

Aktualizováno Úterý, 19 Duben 2016 08:47
 

Přihlášení



Nejbližší akce

Žádné události

Kalendář

červenec 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
SDH Červený Hrádek, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting